1 suunnittelu

100 vuotta nuoruutta-hankkeen aikana valmistui 17 lyhytelokuvaa ikäihmisten ja nuorten kanssa. Suunnitteluvaihe oli tärkeä. Ison osallistujaryhmän takia oli pidettävä säännöllisin välein palavereja vastuullisen vetäjän työhuoneessa. Toinen vastuullinen vetäjä Eriikka Magnusson osallistui hankkeen kulkuun suurella sydämellä. Kuvassa hän keskusteli elokuvakokonaisuuden grafiikaan liittyvistä yksityiskohdista. Hankkeen nuoret kuuntelivat tarkkaan ohjeita, joita iäkkäämmät henkilöt antoivat. Koko prosessi oli onnistunut. Eri ikäryhmien kohtaaminen onnistui. Esityksiä oli keväällä Arthouse Cinema Niagarassa, Tampereen elokuvajuhlilla, Yhteisötalo Arttelissa, Nekalan palvelukeskuksessa, Nokianvirran koululla, Viialan kotikolossa ja Vehmaisten mukuloiden kesäjuhlilla. Ikäihmiset kertoivat lyhytelokuvien avulla mielenkiintoisia tarinoita. Elämänkokemus tarttui nuoriin.

1-suunnittelu

2 valokuvat

100 vuotta nuoruutta-hankkeen eräässä elokuvassa yksi ikäihminen kertoi muistojaan sota-ajalta. Teoksesta tuli koskettava. Hän pyysi kuvauksiin myös lapsenlapsiaan, joille isoisän lapsuudenkodin näkeminen oli merkittävä kokemus. Eräs hankkeeseen osallistunut nuori leikkasi teoksen valmiiksi.  Kuvassa etsittiin sopivia valokuvia lyhytelokuvaa ja kansigrafiikkaa varten. Hankkeessa oli läsnä runsaasti ikäihmisiä Vehmaisten mukuloista ja Nekalan palvelukeskuksesta. Nuoria tuli mukaan mm. Nokianvirran koulun pienryhmistä ja Siltavalmennuksen LiMe-pajalta. Kohtaaminen eri ikäpolvien kanssa järjestyi helposti yhteisen lyhytelokuvahankkeen puitteissa.

2-valokuvat

3 musiikki

Lasten ja nuorten säätiön organisoima Pirkanmaan Elokuvakeskuksen ja Tampereen kaupungin Tenho-hanke oli projekti, jossa nuoret saivat kokeilla erilaisia elokuvallisia ilmaisumuotoja luottamuksellisessa ympäristössä. Hankkeen nuoret tulivat Tampereen kaupungin lähettäminä ja  toteutuksesta vastasi Pirkanmaan Elokuvakeskus. Tenho-hanke lyhytelokuvaprosessi oli kummassakin kevään toteutuspaikassa antoisa ja nuoret ponnistelivat kiitettävästi yhteisen lyhytelokuvan eteen. Eräs nuori totesi, että hän odotti isompaa projektia, mutta oli lopulta tyytyväinen siitä, että sai olla mukana hankkeessa, jossa hän ei vaatinut itseltään liikaa onnistumista improvisaatioon nojaavan metodin takia. Kuvassa nuoret valmistivat musiikkia kahdella tietokoneella. Osallistujat pitivät tärkeänä, että musiikki tuki tarinaa. Toinen sävelsi elokuvan loppuun haikeata äänimaisemaa ja toinen suunnitteli musiikkia keskivaiheen porraskäytäväkohtausta varten.

3-musiikki

4 kutsu

Kuvassa on kutsu elokuvan ensi-iltaan. Tilaisuuteen tuli osallistujien lisäksi paljon tekijöiden sukulaisia ja kavereita. Pienryhmän opettajien mielestä yhteinen elokuvanäytös mahdollisti oppilaiden, opettajien ja vanhempien luonnollisen kohtaamisen. Esitystilaisuus jännitti usein osallistujia. Siksi vastuullinen vetäjä kävi jokaisessa ryhmässä keskustelua ennen tilaisuutta oman taiteellisen tuotoksen katsomisesta. Hän kertoi, että jännitys kuului asiaan, silloin osallistuja oli sitoutunut hankkeeseen. Tässä tilaisuudessa oli tarjolla täytekakkua ja pizzaa, joita oli leivottu opettajan johdolla.

4-kutsu

5 esitys

Jokainen lyhytelokuva sai esityksen. Osallistujien kanssa sovittiin paikka ja päätettiin, ketä tilaisuuteen kutsuttiin. Usein esitys järjestettiin elokuvateatteri Arthouse Cinema Niagarassa kutsunäytäntönä. Muualla toteutuneissa esityksissä pyrittiin saamaan aikaiseksi oikea tunnelma. Esityksissä, jotka olivat aina maksuttomia, jaettiin jokaiselle osallistujalle oma kopio valmistuneista teoksista. Tekijänoikeuskysymykset olivat aina tärkeässä osassa. Puhuimme esityksen jälkeen siitä, kenelle ne kuuluivat. Painotimme sitä, että valmistunutta elokuvaa ei saanut laittaa levitykseen, jos kaikki osallistujat eivät sallineet asiaa. Nettiaikakaudella asian esiin ottaminen oli hyvin tärkeää. Elokuvista kirjoitettiin sopimus, jossa määriteltiin tapauskohtaisesti levitysoikeudet. Täysi-ikäiset osallistujat kirjoittivat itse allekirjoitukset ja huoltajat toimivat allekirjoittajina alle 18-vuotiaiden henkilöiden puolesta.

5-esitys

6 lehtijuttu

Erään ryhmän lyhytelokuva valittiin Tampereen Elokuvajuhlien Myrsky-sarjaan. He saapuivat tilaisuuteen linja-autokuljetuksella. Paikallislehti haastatteli ennen lähtöä nuoria elokuvantekijöitä. Kuvassa näkyy haastattelu kokonaisuudessaan.

6-lehtijuttu

7 hevosajelu

Pirkanmaan Elokuvakeskuksen 100 vuotta nuoruutta-hanke oli muutakin kuin elokuvan tekemistä. Ikäihmiset järjestivät erään perhekodin nuorille hevosajelun ja ruokailun laavulla Kankaanpään Niinisalon maastossa.  Nuoret toivoivat, että tapahtumassa ei kuvattaisi elokuvaa. He halusivat keskittyä hevosiin ja luontoon ilman kameran läsnäoloa. Kuvassa Pirkanmaan Elokuvakeskuksessa työtehtävissä ollut nuori otti kontaktia hevoseen.

7-hevosajelu

8 Myrsky-hanke

Pirkanmaan Elokuvakeskuksessa oli monta mediakasvatusprojektia. Yksi niistä oli Lasten ja nuorten säätiön organisoima Myrsky-hanke, joka päättyi keväällä 2017. Pirkanmaan Elokuvakeskus toteutti sen puitteissa 21 lyhytelokuvaprojekteja vuodesta 2014. Kaikki aloitetut projektit vietiin loppuun saakka. Osallistujia oli lopulta yli 150 henkilöä. Vastuullinen vetäjä muistelee haikeasti useita tapahtumia, jotka liittyivät lyhytelokuvien valmistusprosesseihin. Niitä oli Tampereella, Kyröskoskella, Kurussa, Ylöjärvellä, Viialassa, Kangasalla, Nokialla, Turussa ja Orlandossa. Teosten nimet kertovat, millaisten aiheiden äärellä oltiin. Nuoret kertoivat lyhytelokuvien avulla omista kokemuksistaan. Valmistuneiden lyhytelokuvien joukossa oli komedioita, draamoja, rap-videoita ja yksi dokumentti. Osallistujat toteuttivat eri tehtäviä Pirkanmaan Elokuvakeskuksen vastuullisten vetäjien valmentamana. He toimivat käsikirjoittajina, ohjaajina, näyttelijöinä, kuvaajina, äänittäjinä, valaisijoina, tarpeiston valmistajina, leikkaajina, säveltäjinä ja kansigraafikkoina. Yhtään lyhytelokuvaa ei voi nostaa ylitse muiden, sillä kaikki teokset olivat tekijöilleen tärkeitä. Esityksiä oli paljon. Yleensä valmistunut elokuva katsottiin kutsuvierasnäytöksenä Arthouse Cinema Niagarassa. Mieleenpainuvia tapahtumia olivat myös jokaisena vuonna Tampereen Elokuvajuhlien yhteydessä järjestetyt Myrsky-näytökset, joihin kokoontui katsojiksi lyhytelokuvien tekijöiden lisäksi ulkopuolisia henkilöitä. Vastuullisen vetäjän oli etuoikeutettua toimia näiden nuorten kanssa, myös useat eri tahojen työntekijät jäivät mieleen positiivisella asenteellaan. Tuukka valmisti moniin elokuviin laadukasta grafiikkaa ja kuvasi omia huikeita lyhytelokuviaan, Kia ja Minea tekivät pyyteetöntä työtä toisten onnistumisen eteen, Taina sitoutui opettajana prosessiin kiitettävästi, Jossu toimi mainiona järjestäjänä ja kuvaajana, Aleksi ylitti itsensä kuvauksissa (niin kuin moni muukin), Pekat tekivät loistavaa taustatyötä Turussa ja Tampereella, erään perhekodin koko henkilökunta ansaitsee suuren kiitoksen osallistumalla suurella joukolla elokuvien valmistukseen, Petra valoi uskoa vastuulliseen vetäjään vaikeissa paikoissa, Sunnan asenne antoi uskoa hankkeen merkitykseen, Aleksi ohjasi koskettavan elokuvan (niin kuin moni muukin), Arjan kanssa oli miellyttävä asioida, Marjukka ja Juliette näyttelivät hienosti (niin kuin moni muukin), Sanna, Antti ja Marjo auttoivat ammattitaiteilijoina nuoria onnistumisessa, Julia kertoi fiktiivisen tarinansa koskettavasti (niin kuin moni muukin), Tapsa oli reilu työpari, Heidi tuki oppilaita hienosti, Jari heittäytyi oppilaiden kanssa vaativiin rooleihin, Joona laittoi itsensä likoon esimerkillisesti, Kari auttoi järjestelyissä, Arttu oli luotettava (niin kuin moni muukin) ja Kim jaksoi ajaa kahden kaupungin välillä. Vastuullinen vetäjä sai havaita onnistumisia laajasti. Kiitokset vielä laitteistolle, joka toimi koko hankkeen ajan kovasta käytöstä huolimatta. Kuvassa valmistetaan Rap-videota. Vastuullisen vetäjän auto on jälleen kerran kuvauspaikkana.

8-myrsky-hanke

Niagara-hankkeessa valmistuneet lyhytelokuvat.

2014   Häät

Aurinko

Hymy

Luokkaretki

2015   Kiusaus

Hylätty

Valinta

Nollatoleranssi

Yksi lähtee

Hengitän myrkkyy

Tampion vuosi

Mankeli

2016   Tyhjyys

Sarvet

Elämä on vaikeaa

American dreams

Lähiövalssi

Villilänsi

2017   Taustalaulaja

Jouduin yökouluun

Heviperhe

Milla